Fondens væsentligste aktiviteter
Det Østasiatiske Kompagnis Almennyttige Fond (Fonden) er en selvstændig, selvejende institution, stiftet af A/S Det Østasiatiske Kompagni (ØK) og dens daværende direktion i juni 1988. Fonden ejer og har hjemsted i Asia House, Indiakaj 16, 2100 København Ø. Asia House blev opført i forbindelse med etableringen af ØK i 1897 og var Kompagniets hovedsæde indtil 1907.
Fondens formål
Det er Fondens formål, gennem økonomisk støtte eller ved anvendelse af Asia House at medvirke til at fastholde, styrke og udvikle relationerne mellem Danmark og de asiatiske lande, hvor ØK’s historiske indsats og væsentlige erhvervsmæssige engagement i særlig grad har skabt respekt. Fonden har endvidere til formål at forvalte ØK’s historiske arv samt formidle kendskabet til selskabets erhvervshistoriske virke.
Fondens uddelingspolitik
Opfyldelse af Fondens formål realiseres primært gennem aktiviteter og projekter organiseret og udført af Asia House samt direkte økonomisk støtte til initiativer, der udvikles i samarbejde med Fondens sekretariat.
Væsentligste aktiviteter
ØK-Fondens formål er et skabe netværk og relationer mellem Danmark og Asien, etablere dialog og skabe nye kontakter.
Asia Houses projektaktiviteter er fortsat, bl.a. med to projekter med støtte fra Industriens Fond. DanskAsiatisk SMV-netværk knytter kontakter mellem danske erhvervsfolk i Sydøstasien og danske små og mellemstore virksomheder, der kan bruge allerede etablerede danske erhvervsfolk som sparringspartnere ved etablering på markederne i Filippinerne, Indonesien, Malaysia, Thailand og Vietnam. Nordic Asian Venture Alliance er en platform for danske og nordiske start-ups og investorer, der ønsker kontakter i Nordøstasien, særligt Japan og Korea. Platformen understøtter ligeledes japanske og koreanske investorer, der ønsker at afsøge muligheder i Danmark og Norden i øvrigt.
I 2023 har ØK-Fonden søsat et projekt, SPACES, der skal udgøre koblingspunket i et nyskabende samarbejde mellem danske, nordiske og asiatiske filantropiske fonde, der ønsker at understøtte udvikling og implementering af innovative løsninger inden for grøn omstilling i Asien.
Fonden har støttet ØK-Klubbens formidlingsaktiviteter om ØK’s erhvervshistoriske virke og har inden for rammerne af sin ungdomsstrategi, der ønsker at yde støtte til unge talenter og vække deres interesse for Asien, bl.a. uddelt en pris for bedste bacheloropgave, afholdt arrangementer i Asia House samt sammen med Orients Fond ydet støtte til udarbejdelse af undervisningsmateriale om ØK’s betydning for Danmark.
Asia House er blevet anvendt til mødeaktiviteter, seminarer og events, hvoraf nogle var fuldt udfinansieret af ØK-Fonden, og andre blev afholdt af foreninger og sammenslutninger med støtte fra ØK Fonden. Asia Houses partnere anvendte ligeledes mødefaciliteterne, og lokaler blev lejet ud til eksterne kunder
Fondens anden ejendom, East Asiatic House, Indiakaj 20, har siden 2020 været udlejet til virksomheden bag Fresh.land.
Økonomiske forhold
Fonden modtager ikke længere kapitalindskud fra stifteren, og indtægter fra Fondens formuepleje, udlejning af Fondens to ejendomme, og Asia Houses erhvervsfremmende aktiviteter er således dens indtægtskilder. Ud over udgifter til administration er Fondens væsentligste udgifter knyttet aktiviteter udført gennem Asia House og dets sekretariat. Ud over at udmønte Fondens formålsbestemte initiativer servicerer Asia House også en række danske virksomheder og andre Asien-relaterede interesser som en platform for vidensdeling, netværk og nyhedsformidling.
Resultatopgørelse
Asia Houses nettoomsætning, bestående af indtægter fra arrangementer og medlemskontingenter samt projektstøtte, udgjorde i alt 5.626 tkr. for 2023, mod 7.990 tkr. for 2022. Projektstøtte indregnes i årets nettoomsætning, når de betingelser, som knytter sig til projektstøtten, er opfyldt og i takt med indregningen af de omkostninger, som projektstøtten skal kompensere for, og
varierer derfor fra år til år.
De samlede eksterne omkostninger ekskl. projektomkostninger var på niveau med 2022, og udgjorde 1.635 tkr. (2022: 1.605 tkr.).
Personaleomkostninger steg med 884 tkr. til 4.222 tkr. i 2023. Stigningen vedrører primært tilgangen af en ansat i sekretariatet i 2023, herunder øget aktivitet vedrørende projekter.
Andre finansielle indtægter steg markant fra 5.429 tkr. i 2022 til 10.990 tkr. i 2023, kombineret med et fald i Øvrige finansielle omkostninger fra 9.153 tkr. i 2022 til 1.487 tkr. i 2023.
Den samlede nettoeffekt vedrørende finansielle poster udgør således en nettoindtægt på 9.503 tkr. i 2023 mod en nettoudgift på 3.724 tkr. i 2022, og kan henføres til betydelige urealiserede gevinster på aktier og investeringsfonde i 2023. I 2022 var året påvirket af et betydelig urealiseret tab på obligationer.
Årets resultat udgør et overskud på 7.103 tkr. mod et underskud på 5.152 tkr. i 2022. Årets resultat er påvirket af afskrivninger på bygninger og inventar med 589 tkr.
Bestyrelsen anser årets resultat for tilfredsstillende.
Bestyrelsens vederlag
Fonden følger anbefaling om, at medlemmer af bestyrelsen i erhvervsdrivende fonde aflønnes med et fast vederlag.
Fonden følger også anbefaling om, at der i årsregnskabet gives oplysning om det samlede vederlag, som hvert medlem af bestyrelsen modtager fra Fonden.
Endvidere oplyses om eventuelle andre vederlag, som bestyrelsesmedlemmer modtager for varetagelsen af opgaver for Fonden.
Forventet udvikling
Fondens samlede resultat består af;
- Driften og aktiviteter i Asia House
- Fremleje af ejendommen Indiakaj 20
- Afkast på Fondens investeringer, som ultimo 2023 udgør ca. 74,6 mio. kr. placeret med 23% i danske aktier og 77% i danske og internationale investeringsforeninger.
lnvesteringsresultatet, og dermed Fondens samlede resultat, hænger derfor tæt sammen med udviklingen på de finansielle markeder.
Begivenheder efter regnskabsårets udløb
Der er ikke konstateret begivenheder efter regnskabsårets udløb, der påvirker resultat, egenkapital eller balance for regnskabsåret, der sluttede 31. december 2023.
Fondsledelse
Fonden følger anbefalingerne for god fondsledelse, og der henvises til udfyldt skema til lovpligtig redegørelse for god fondsledelse, jf. regnskabslovens §77a, som er tilgængelig på Fondens hjemmeside (https://eacfoundation.dk/god-fondsledelse/).